Det finns två saker i livet som är riktigt jävla bra. Matlagning och hämtmat. Utan att skryta är jag bra på att laga mat, men den mat jag kan laga är oftast helt vanlig, nordisk husmanskost. Biffar, stekar, lådor, soppor och sånt. Köte å päärona, salte å peparin. Där kunskapen tar slut, tar hämtmaten vid. Medan vi bodde i storstan var det enkelt att beställa hem sushi, nepalesiskt, kinesiskt, vietnamesiskt, you name it, they got it.

Här ute i skärgården är det aningen svårare att hitta nån som tillagar sånt, än mindre levererar det till min dörr. Stort dilemma för nån som har fastnat för vietnamesisk cuisine, men inte kan få tag i sin fix.

Så det var bara att kavla upp ärmarna och börja forska. Vad behövs? Med undantag för några specialiteter har vietnamesiska rätter i allmänhet vanliga råvaror. Nudlar, kyckling, hönsbuljong, salt, ingefära, vårlök, nejlika och koriander finns i vilken välsorterad butik som helst. Det kan vara svårare att hitta saker som sesamolja, fisksås och hoisinsås, men inte omöjligt. De två sistnämnda finns åtminstone på S-Market. Citrongräs är snudd på omöjligt att hitta färskt, i synnerhet så här års, men till slut hittade jag inlagt citrongräs på darknet.

När jag hade samlat på mig all loot testade jag göra en phó med kyckling. I princip är det en kycklingbuljong som serveras med nudlar, skivad kycklingfilé, lime och lite juliennegrönsaker. Smakupplevelsen gömmer sig i fisksåsen, som ska läggas i buljongen precis innan den har kokat färdigt. Det jästa fiskextraktet bidrar med mycket sälta och umami, och serverar man sin phó med lite hoisin och sriracha som dipp till kycklingen transporteras man omedelbart tillbaka till Huong Viet på Slottsgatan i Åbo. Försök dock att inte få fisksåsen på kläderna, för den luktar inte särskilt gott som soloartist.

Och glöm inte att toppa med en generös mängd koriander om du kan äta det. Vissa människor lär ha en genetisk mutation som gör att koriander smakar tvål, så om du är en X-Man med världens sämsta superkraft kan du skippa koriandern.

Imorgon blir det nog en stir fry…

//Peter